historie-slide
HISTORIE VAN DE VERGULDE LEEUW

Eind 19e eeuw is het ministerie van defensie op zoek naar een geschikte locatie voor een groot oefen- en schietterrein. Dit vinden zij in de omgeving van het buurtschap Harskamp. Harskamp ligt op de route van Arnhem naar Harderwijk en is een rustplaats voor reizigers en hun paarden. De jongeman Hendrik Minnen is pas getrouwd met Gijsbertje Jacobsen en neemt de Vergulde Leeuw over van zijn schoonouders. Hij is 24 jaar oud als hij bezoek krijgt. Heel belangrijk bezoek. De bezoekers zijn militairen van het ministerie van defensie en vertellen hem over hun plannen. Hendrik Minnen ruikt zijn kansen en gaat gelijk verbouwen. Naast de uitbreiding van zijn café koopt Hendrik ook een paard met koets en hiermee werkt hij samen met zijn broer Jan. De Vergulde Leeuw is het enige café en de militairen vertoeven er graag. Zoon Teunis Minnen vermaakt de gasten met zijn pianomuziek.

In 1933 draagt Hendrik de zaak over aan Teunis. In datzelfde jaar wordt Hendrik geboren, de zoon van Teunis. Tijdens de oorlogsjaren verandert er niets aan de zaak behalve de taal en de uniformen. Na ruim 30 jaar besluit Teunis de zaak over te doen aan één van zijn zonen. Op tafel liggen 13 koperen centen en 2 luciferstokjes. Teunis pakt de stokjes en breekt van één van de stokjes het rode kopje er af. Beide zonen trekken een lucifer. De jonge Hendrik trekt de lucifer met de kop.

Vervolgens pakt Teunis de 13 munten en gooit ze op tafel. Er vallen 7 munten met de kop naar boven. Hendrik is de nieuwe eigenaar. Hendrik, beter bekend als Henk van Teus, runt de zaak 32 jaar. Er verschijnen meer horecagelegenheden in Harskamp en Hendrik gaat met zijn tijd mee. Ondertussen trouwt Hendrik met Koosje. Midden jaren 90 doet Hendrik de zaak over aan zijn jongste dochter José en haar man Tom de Jong.  Inmiddels hebben Tom en José twee zonen, Thomas en Jasper.